Dieren, Herfst, Tuin

Zo help je de egels in je tuin.

Een beetje schuw en nerveus maar een welkome tuingast: de egel. Helaas is het voor deze snuffelende stekelbolletjes steeds moeilijker leven in Vlaanderen.

  • Want onze streek is bijna volgebouwd. En dat heeft ook gevolgen voor de egel. Zij zijn het belangrijkste verkeersslachtoffer onder de zoogdieren én door het betonnen landschap vinden ze vaak onvoldoende voedsel om de winter te overleven. Redenen genoeg om ze een handje te helpen, want je kunt zelf heel wat doen voor dit diertje.

Met een buikje rond de winter door.

  • Hoe graag je ook van die vervelende slakken of dat ontsierend onkruid af wil: gebruik nooit gif. Al te vaak sterven egels aan vergiftiging door slakkenkorrels of pesticiden.
  • Deze prikkelende insecteneters lusten graag kevers, wormen, naaktslakken en rupsen maar je kunt ze ook plezieren door watkatten – of hondenbrokjesin de tuin te leggen. Of eenrauw eitje en spekrandjes gemengd met wat muesli.
  • Maar pas op: geef egelsnooit melk! De diertjes kunnen de lactose in koeienmelk niet verteren waardoor ze ernstige diarree krijgen en kunnen sterven door uitdroging. Water lusten ze natuurlijk wel. Geef ookgeen brood. Ook dit verteren ze moeilijk en het bevat weinig eiwitten.

Veilig nest.

  • De egel bouwt z’n nestje graag onder een composthoop, tuinafval, oude bladeren of takken. Plekjes waar de temperatuur constant en koel is, maar niet koud.
  • Ben je de tuin onder handen aan het nemen? Controleer dan voor het opruimenof er geen egel onder woont. Van juli tot oktober kun je er zelfs moederegels met haar jongen aantreffen. Van november tot maart gaat onze stekelvriend in winterslaap.
  • Je kunt zelf houtstapels met voldoende ruimte onder in je tuin plaatsen of maak in de herfst bladhopen verspreid door je tuin.
  • Of voorzie een luxeverblijf en zet eenegelhuis in de tuin. Wat zullen ze je dankbaar zijn. Je vindt ze tegenwoordig in alle vormen. Wil je er zelf eentje maken? Zorg er dan voor dat je toegangstunnel zo’n 30 cm lang is en niet meer dan 15 cm hoog. Zo voorkom je het bezoek van vossen en dassen. Zorg ook voor voldoende ventilatie!

Sluiproutes.

  • De egel woont in hagen, graslanden, bossen maar ook in onze tuinen. ‘s Nachts leggen ze zo’n 3 kilometer af op zoek naar voedsel. Ze kunnen over lage muurtjes en hekjes klimmen maar de tuin van de buren bezoeken, kan een heel karwei zijn. Zorg dat een egel makkelijk van jouw tuin naar die van de buren kan gaan, zonder dat ze langs de straat moeten. Installeer enkele egelpoortjes van 15 x 15 cm. Zo zorg je ervoor dat je afsluiting geen barrière vormt of – erger nog – dat egels erin vast komen te zitten.

7 gedachten over “Zo help je de egels in je tuin.”

Plaats een reactie