Dieren, Herfst, Tuin

6 tips voor een vogelvriendelijke tuin..

Trekvogels hebben inmiddels al warmere oorden opgezocht om te overwinteren, maar mussen, koolmezen, roodborstjes en tal van andere tuinvogels brengen de koude dagen in eigen land door. Wil je hun verblijf zo aangenaam mogelijk maken? 

PLANT BESSENSTRUIKEN

  • Er zijn heel wat struiken die in het najaar vrolijk gekleurde bessen dragen. Denk aan bergthee, sneeuwbes, dwergmispel, Gelderse roos, of meidoorn. Vogels snoepen er maar al te graag van. Daarnaast kun je ook nog een fruittuintje aanleggen met onder meer blauwe bessen, rode bessen, frambozen of bramen, waar je in de zomer zelf ook van kunt plukken.

VOORZIE WATER EN VOEDSEL

  • Een minivijvertje of waterschaal is al voldoende voor kleine vogels om even te komen drinken of te badderen. Als het sneeuwt, hoef je geen water buiten te zetten, want dan kunnen de vogels hun dorst lessen met de sneeuw. Ook als het vriest, zet je beter geen schaaltje water buiten, maar wel een bakje met fijngemalen ijs dat ze kunnen laten smelten in hun bek.

  • Zet (of hang) ook een voedertafel in je tuin en leg er strooivoer, vetbollen of speciale pindakaas voor tuinvogels op. Je doet er de vogels een groot plezier mee én het is nog leuk ook om naar te kijken.

LEG EEN BORDER AAN

  • Een border vol inheemse bloemen en planten trekt insecten aan, wat ook weer voedsel oplevert voor vogels. Daarnaast vormen de uitgebloeide bloemen zaden, waar vooral mezen en mussen dol op zijn.

ZET KLIMPLANTEN TEGEN DE SCHUTTING OF GEVEL

  • Een begroeide gevel, schutting of pergola biedt extra nestgelegenheid voor kleine tuinvogels. Daarnaast kunnen ze er ook schuilen voor gevaar of slecht weer. Vooral merels, roodborstjes, mezen en mussen nestelen zich er graag. 

HANG NESTKASTJES OP

  • Hoewel tuinvogels niet broeden in het najaar, is het toch een goed idee om in de herfst of winter al nestkastjes op te hangen. Ze zijn dan vaak nog bezig met de uitbreiding van hun territorium en als ze een comfortabele nestgelegenheid hebben gevonden, blijven ze er tot aan het broedseizoen.

BEGIN EEN COMPOSTHOOP

  • Een composthoop beginnen heeft alleen maar voordelen: jouw GFT-afvalberg wordt kleiner, je krijgt gratis meststof voor je tuin én zo’n composthoop is een waar buffet voor tuinvogels, want het is rijk aan wormen, kevers, pissebedden en tal van andere smakelijke insecten.

9 gedachten over “6 tips voor een vogelvriendelijke tuin..”

Plaats een reactie